7 content ideeën voor sociale media

Vergroot je bereik op sociale media met deze tips!

7 content ideeën voor sociale media

7 content ideeën voor sociale media 2560 1707 Thibault

Ongetwijfeld weet je dat consistent interessante content delen dé sleutel tot succes is op sociale media. Maar wat voor content deel je dan het best?

De vuistregel is om enkel content te maken die bij jouw merk past. Verkoop je schoenen, dan is het niet gepast om elke avond een foto van je diner op Instagram te gooien. Focus is belangrijk. Leg dus vooraf eerst vast over welke topics je content gaat maken. Wanneer je die topics hebt vastgelegd, kan je nadenken over het type content dat je kan maken. En hier geldt: the sky is the limit. Wees creatief! Is je creativiteit even uitgewerkt, dan zullen onderstaande content ideeën je ongetwijfeld helpen.

1. Tips

De eerste tip.. is een tip! (Voel je vrij om deze Inception-waardige plotwending te verkopen aan Christopher Nolan). Je kent ongetwijfeld heel veel van je vakgebied dus je hebt enorm veel wijsheid om te delen. Houd tips wel beknopt, anders wordt het een tutorial. Dit type content kan je altijd toepassen, ongeacht wat je verkoopt. Als je schoenen verkoopt kan je bijvoorbeeld delen hoe je het best een schoen past of hoe je een schoen moet onderhouden.

“Maar als ik al mijn tips deel, dan hebben klanten me niet meer nodig?” Ik begrijp de vrees, maar door tips te delen bewijs jij net dat jij een autoriteit bent binnen dit gebied. Net daarom gaan potentiële klanten wél zaken doen met jou! Iedereen wil zaken doen met “die ene man of vrouw die weet waar hij/zij over spreekt”.

2. Toplijsten

Je mag Christopher Nolan weer bellen, want je leest op dit moment een tip in een tip. Toplijsten doen het altijd goed en ze kunnen letterlijk overal over gaan dus het maakt niet uit wat je verkoopt! Een kledingzaak kan een top vijf maken over de grootste fashion blunders terwijl een webdesigner een toplijst kan maken over de tien vragen die jezelf zeker moet stellen wanneer je overweegt om een website te laten maken.

3. Sales

In content maken en delen kruipt behoorlijk wat tijd, en dat doe je natuurlijk niet zomaar. Wellicht is het de bedoeling om jouw volgers te kunnen omzetten naar klanten. Verlies dit doel dus niet uit het oog. Herinner je volgers dan ook regelmatig aan wat je precies verkoopt en wat jou uniek maakt. Denk bijvoorbeeld aan een kortingscode of simpelweg een call to action (“Is jouw website toe aan vernieuwing? Neem contact op via …”).

Doe dit natuurlijk met mate. Het voornaamste doel is om waarde te bieden aan jouw volgers. Door elke dag een sales pitch op je sociale media te gooien, gaan mensen niet geneigd zijn om je te volgen.

4. Citaten

Een citaat werkt altijd inspirerend. En nee, het moet niet altijd van Steve Jobs of een andere hoge pief zijn. Je kan een klant vragen om een testimonial (getuigenis) waar hij/zij kort beschrijft hoe fantastisch het is om met jou samen te werken. De klant zal ongetwijfeld dankbaar zijn voor de naamsbekendheid die hij/zij krijgt door te verschijnen op jouw sociale media, en jij kan aan je volgers bewijzen dat klanten het leuk vinden om met jou samen te werken. Een absolute win-win!

5. Vraag en antwoord

Waarschijnlijk krijg je elke dag tal van vragen voorgeschoteld door klanten. Uiteraard beantwoord jij die als de beste, maar wat doe je daarna met die vraag? Als content creator moet je een neus ontwikkelen voor verse en interessante content (die feeling krijg je na verloop van tijd automatisch). Noteer de interessantste vragen dus, zodat je die kan beantwoorden op je sociale media. Je kan er namelijk op rekenen dat er nog andere (potentiële) klanten zijn die dezelfde vraag hebben!

6. Stel mensen een vraag

Wel, wel, wel. How the tables have turned… Hierbij ga je niet zelf de content maken, maar je zet je volgers aan het werk. Sociale media is gemaakt om in interactie te gaan met elkaar, en dat lukt niet wanneer enkel jij degene ben die spreekt en niemand anders aan het woord laat. Stel mensen een vraag (een bakker kan bijvoorbeeld vragen wie van zijn volgers het ontbijt overslaat en waarom) en laat hen een antwoord geven in de reacties. Laat het daar niet bij, want je wil niet dat je volgers het gevoel hebben dat ze tegen een muur praten. Like hun reactie, en geef er een antwoord op.

Heb je geen inspiratie voor een vraag, vraag je volgers dan om iets aan jou te vragen! Gegarandeerd krijg je zo weer tal van nieuwe ideeën voor verse content.

7. Video’s

Zowat van alle soorten content kan je een videovariant maken: een vraag, een toplijst, een tip, etc. Een video zorgt voor variatie op je sociale media en geeft bovendien een persoonlijke toets aan je kanalen. Authenticiteit is belangrijk op sociale media en dankzij video’s krijgen je volgers een persoonlijkere band met jou.

Wie nog een trapje hoger wil, kan experimenteren met livestreams. In zo’n livestream kan je bijvoorbeeld vragen beantwoorden van kijkers. Ongetwijfeld vinden veel volgers het heel interessant om al hun vragen op een expert los te laten tijdens een wekelijks live vragenuurtje.

Laat een reactie achter