Aan de slag met Content Marketing (deel 1/3)

Aan de slag met Content Marketing (deel 1/3)

Aan de slag met Content Marketing (deel 1/3) 2560 1707 Thibault

Content marketing is niet enkel weggelegd voor grote bedrijven. Ook kleine bedrijven of zelfs freelancers kunnen de vruchten plukken van content marketing. In deze driekoppige gids leer je er alles over.

Het internet heeft gezorgd voor een hallucinante boost in de beschikbaarheid van informatie. Wie een vraag heeft, kan binnen de minuut een antwoord vinden op die vraag. In de toekomst hoeven we niet eens meer actief deze informatie te zoeken, enkel denken aan een vraag is voldoende. Via hersengolven wordt er dan automatisch een antwoord gezocht op je vraag. Elke expert deelt zijn kennis met de hele wereld, waarom zou jij achterblijven?

Waarom zou ik mijn informatie zomaar weggeven?

Het zou geen verrassing mogen zijn wanneer ik je vertel dat je klanten aanwezig zijn op het internet. Het internet is hun eerste plaats om informatie te vinden en informatie zoeken over een product of dienst vormt het begin van de sales funnel. Het is dus voor jou een ideale kans om een eerste contact te hebben met potentiële klanten. Tegenwoordig ben je nog maar weinig met enkel advertenties, je moet een meerwaarde bieden en dat kan je doen aan de hand van kwalitatieve content. Maar waar begin je? In deze blogposts kijken we naar de beginfase van content marketing: hoe bouw je een strategie waar je op lange termijn de vruchten van blijft plukken?

Deze blogposts zijn opgebouwd op basis van de Lynda-cursus rond content marketing.

Beginnen met content marketing

Content marketing is eenvoudig te definiëren. Concreet gaat het erom dat je media maakt (foto’s, woorden, video’s, audio…) en die online zet. Van zodra dit online staat, kan je hierop gevonden worden op het internet via zoekmachines. Hoe meer (en hoe beter) de content is die je verspreidt, des te hoger dat je scoort in de zoekmachines en hoe meer bezoekers je mag verwelkomen. Content marketing omvat dus enerzijds content creation (het maken van originele content) en anderzijds het verspreiden van deze content bij een zo breed mogelijk publiek (content marketing). Voor het volledige proces zal je een sterke strategie nodig hebben.

Tijdens dit hele proces, zal het belangrijk zijn om trouw te blijven aan je brand (merk). Als het goed is, heb je reeds een sterke branding en wil je daar verder op bouwen met content marketing. Goed bezig! Je dient er dus steeds voor te zorgen dat je content rijmt met de waarden, normen en imago van je merk. Kortom, je content moet dezelfde stem dragen als je merk. Daarover later meer. Allereerst kijken we naar enkele belangrijke vuistregels om content marketing goed in te zetten:

Doelen definiëren en succes meten

Als je vooraf niet bepaalt hoe je succes kan meten, weet je nooit wanneer je succes bereikt hebt. Het opstellen van KPI’s is een vak op zich, maar probeer ervoor te zorgen dat je heel specifieke doelstellingen definieert. Dit betekent dus dat je effectief een getal zal plakken op de doelstellingen zodat je ze goed kan opvolgen.

Het is dus een circulair proces van definiëren, meten en evalueren. Die laatste stap is mogelijk de belangrijkste: evalueer. Wanneer je je doelen opvolgt, blijf jezelf dan actief afvragen wat goed werkte en vooral, wat niet werkte. Probeer steeds te achterhalen waarom een bepaalde aanpak beter of slechter werkt dan de andere. Deze stap zorgt er net voor dat je steeds beter wordt en je contentstrategie steeds fijner kan afstellen.

Definieer -> Meet -> Evalueer

Maak je eigen stijl

Het is eenvoudig om een bestaand bedrijf te nemen, te kijken hoe zij content optimaal benutten en vervolgens die strategie te kopiëren. Het is echter belangrijk om trouw te blijven aan je eigen bedrijfscultuur. Vraag jezelf af op welke emoties je wil inspelen met je content. Zakelijk? Speels? Edgy? De manier waarop je je content opbouwt, moet stroken met de bedrijfscultuur.

Iedereen op dezelfde golflengte

Naargelang de grootte van je bedrijf, telt je onderneming heel wat departementen. Elk departement bevat bovendien tal van medewerkers. Dat zijn veel identiteiten, maar voor de buitenwereld is je bedrijf gewoon één identiteit. Zorg er dus voor dat je content marketing strategie geïntegreerd is in het hele bedrijf en dat iedereen dezelfde strategie deelt.

Think like a publisher

Elk bedrijf zou (in beperkte mate) een mediabedrijf moeten zijn. Net zoals een mediabedrijf moet je op vele zaken voorzien zijn. Je moet aan ideation doen om ideeën te vinden voor nieuwe content, je dient al die content zorgvuldig in te plannen, uiteindelijk dien je die content zo breed mogelijk te releasen en bij je publiek te brengen. Net zoals een echt mediabedrijf, heb je misschien zelfs adverteerders gelukkig te maken. Er is dus een grote overlap in activiteiten en verantwoordelijkheden. Denk als een mediabedrijf.

Small wins

Content is een proces van lange adem. Het gebeurt nooit dat je een eerste artikel publiceert en meteen een trouw publiek opbouwt. Er is heel wat informatie en content te vinden op het internet en je zal een manier moeten vinden om je te onderscheiden. Cruciaal is om te vertrouwen in het proces en om consistent te zijn. Op de lange termijn zal je zeker de vruchten plukken van al je content.

Om de motivatie hoog te houden, is het een goed idee om kleine en haalbare doelen te stellen. Vind iets dat je snel en doeltreffend kan doen en waar je mee kan winnen. Dit zal je al snel de effectiviteit van content marketing doen inzien zodat je er meer middelen en tijd voor kan vrijmaken.


Wat in deel 2?

In deel 1 hebben we in vogelvlucht gekeken naar wat content marketing is en wat de vuistregels zijn. In deel 2 wordt het een stuk praktischer, dan gaan we namelijk kijken naar de ideale kanalen om je content op te lanceren.

Laat een reactie achter