Een externe SMTP-dienst gebruiken op je WordPress-website

Een externe SMTP-dienst gebruiken op je WordPress-website

Een externe SMTP-dienst gebruiken op je WordPress-website 2560 1920 Thibault

Standaard gebruikt WordPress de mail() functie van PHP om mails uit te sturen. Hoewel het strikt gezien wel wérkt, is het absoluut niet de meest stabiele en betrouwbare optie om mails uit te sturen. Komen je mails vaak niet aan of belanden ze in de spam-folder? Schakel dan over naar een externe SMTP-dienst zoals Mailgun!

In deze tutorial maken we gebruik van de SMTP-dienst Mailgun, maar de stappen zijn hetzelfde voor andere diensten zoals Sendgrid. Ervaar je problemen, laat dan een reactie achter onderaan dit bericht of contacteer ons!

Domein toevoegen op MailGun

Alvorens we Mailgun kunnen configureren op onze WordPress-website, dien we het domein dat we gaan gebruiken in te stellen via Mailgun. Ga hiervoor naar het Mailgun dashboard, klik links op Sending en vervolgens Domains.

Rechtsboven kies je voor Add new domain. Op de volgende pagina geef je een domeinnaam in en kies je bij regio voor “EU”. Er wordt aangeraden om een subdomein te gebruiken, zoals mailgun.yetimedia.be

mailgun add domain
Gebruik een subdomein zoals mg.jouwdomein.be

Na het toevoegen van het domein krijg je enkele DNS-instructies. Navigeer naar de web interface van je domeinbeheerder (Namecheap, Versio, Combell, etc) en maak DNS-records aan zoals gevraagd bij Mailgun.

mailgun dns
Stel de DNS-records in exact zoals gevraagd door Mailgun.

Verifieer de DNS-instellingen via de knop Verify DNS Settings. Afhankelijk van welke DNS-dienst je gebruikt, kan dit enkele minuten tot enkele uren duren.

WP Mail SMTP installeren

Nadat de domeinnaam succesvol werd toegevoegd aan Mailgun, navigeer je naar de WordPress-backend van je website en je installeert en activeert de WP Mail SMTP by WPForms plugin.

wp mail smtp plugin

Plugin instellen

Na activatie start WP Mail SMTP automatisch een handige setup wizard. Klik op Let’s get started om naar de eerste stap te gaan, namelijk het kiezen van een SMTP-dienst. Klik op Mailgun en bevestig met Save and continue.

wp smtp plugin mailgun

Voor de volgende stap dien we enkele details in te voeren. Eerst en vooral gaan we terug naar het Mailgun-dashboard, waar we we bij Settings kiezen voor API Keys. Maak de “Private API Key” zichtbaar en kopieer deze.

Terug in de WP Mail SMTP setup plak je de API-key in het bovenste veld. Bij “Domain name” voer je de domeinnaam in die je net hebt toegevoegd aan Mailgun. Kies ook de corresponderende regio, in de meeste gevallen zal dit EU zijn.

wp mail smtp api key

Bij “From name” definieer je welke naam wordt getoond als afzender van e-mails die via de website worden gestuurd. Bij veel plugins (zoals bij Contact Form 7) kan je deze naam herdefiniëren. Door de optie “Force From Name” aan te vinken, zorg je ervoor dat altijd dezelfde From-name wordt gebruikt, ongeacht wat je instelt in plugins. Het instellen van het From-emailadres volgt hetzelde principe. Het e-mailadres dat je kiest hoeft niet per se te bestaan, maar gebruik als domein wel het domein dat je net hebt toegevoegd aan Mailgun.

wp mail smtp from

Bij het volgende scherm kan je ervoor kiezen om optionele zaken te activeren zoals wekelijkse samenvattingen en een systeem voor het maken van contactformulieren. Deze kan je gerust uitvinken, enkele de bovenste twee opties dienen ingeschakeld te blijven.

wp mail smtp features

De volgende twee stappen kan je gerust overslaan. Daarna wordt er meteen een testmail gestuurd. Werd deze mail succesvol verzonden, dan ben je helemaal klaar! In plaats van de standaard PHP mailfunctie wordt nu de veel stabielere Mailgun-service gebruikt.

Laat een reactie achter