Herken deze rode vlaggen bij je webdesigner

Herken deze rode vlaggen bij je webdesigner

Herken deze rode vlaggen bij je webdesigner 2560 1704 Thibault

Tegenwoordig kan iedereen zichzelf wat basis webdesignvaardigheden aanleren via gratis online cursussen en zich na een paar avonden de titel ‘webdesigner’ opspelden. Enerzijds bevestigt dit dat we in een tijd leven waar we werkelijk álles kunnen worden wat we willen, maar anderzijds kan het ook lastig zijn om de serieuze professionals te onderscheiden van de sporadische mooiweerwebdesigner.

Het laten maken van een website is een investering die je liefst meteen goed wil doen. Daarom is het belangrijk om iemand te vinden die zichzelf en zijn vak serieus neemt. Veel hobbyisten laten zich beïnvloeden door de prijsstelling van professionals, waardoor jij als klant uiteindelijk te veel betaalt voor wat je krijgt. Beide partijen zullen weliswaar uiteindelijk een website opleveren, maar het verschil zit hem in het proces en de mentaliteit van de webdesigner.

Uiteraard wil ik de hobbyisten zeker niet afschilderen als incapabel of broodrovers voor de professionele webdesigner. Hoe meer hobbyisten, hoe beter (bovendien is elke professional ooit begonnen als ambitieuze hobbyist die ‘s avonds laat wat websites in mekaar knutselde). Samen helpen we de webdesign wereld vooruit, maar voor sommige (grotere) projecten wil je liever in zee gaan met een ervaren professional dan met een zondagswebdesigner. Onderstaande vuistregels helpen je om de profesisonele webdesigner beter te kunnen onderscheiden van de hobbyist.

Disclaimer: de term ‘webdesigner’ wordt in feite gebruikt om de persoon te benoemen die het werkelijke design (de lay-out) van de website voor zijn rekening neemt. In de volksmond wordt de term ‘webdesigner’ echter vaak gebruikt als algemene term voor iedereen die websites maakt. In onderstaand artikel bedoelen we met ‘webdesigner’ dan ook iedereen die websites maakt en uiteindelijk deze website zal opleveren.

Je webdesigner stelt geen vragen

Het is algemeen geweten dat een website een kostelijke investering kan zijn en daar maken sommige ‘webdesigners’ maar al te graag misbruik van. Ze maken in enkele muisklikken een website en leveren hem uiteindelijk op voor een bescheiden maandloon; want “een website is een website” denken ze dan. Niets is echter minder waar. Het klinkt als een cliché, maar een website is werkelijk het visitekaartje van je bedrijf. Als je een website op maat laat maken, moet die website dan ook een weerspiegeling van je bedrijf en de bedrijfscultuur worden. Om in deze opzet te slagen, moet je webdesigner je concrete vragen stellen. Hij moet je bedrijf bijna even goed kennen als jijzelf. Wanneer je webdesigner een website aflevert zonder jou concrete vragen te stellen, mag je je wenkbrauwen fronsen.

Je website moet een weerspiegeling van je bedrijf en de bedrijfscultuur worden. Je webdesigner moet hiervoor je bedrijf bijna even goed kennen als jijzelf.

Je webdesigner vraagt geen feedback

Als klant moet je steeds feedback kunnen geven op het werk van je webdesigner. Als je webdesigner enkel feedback vraagt op het einde van het project, wordt het een kostelijke zaak voor jou als klant om het design of de functionaliteit van de website nog aan te passen. Een goede webdesigner maakt schetsen en toetst deze vervolgens af bij de klant vooraleer iets concreet uit te werken. Jij als klant moet tijdig op de rem kunnen drukkenals er een andere weg moet worden ingeslagen.

Je webdesigner is moeilijk te bereiken

Je webdesigner moet in eerste instantie te allen tijden betrouwbaar zijn; je moet erop kunnen rekenen. Iemand die volledig onbereikbaar is na 5 uur ‘s avonds en in het weekend, gaat je wellicht nog veel kopzorgen opleveren. Wat als je website vrijdagavond offline gaat terwijl je webdesigner reeds zijn zorgeloos weekend heeft ingezet? Dan ga jij een heel wat minder zorgeloos weekend tegemoet. Grotere webdesign bedrijven hebben vaker dergelijke 9-to-5-mentaliteit, maar ook freelancers en eenmanszaken zondigen eraan. Zoek een webdesigner die vlot bereikbaar is en je betrouwbaar lijkt. Bij twijfel kan je ook steeds andere klanten van de webdesigner contacteren en vragen naar hun ervaringen. Als de webdesigner weigert om je in contact te brengen met eerdere klanten, zou dit ook al een belletje moeten doen rinkelen.

Je webdesigner maakt ongevraagd reclame voor zichzelf op je website

De kans is groot dat je webdesigner een linkje naar zijn eigen bedrijf zal voorzien in de footer van je website. Op heel wat websites staat er iets als ‘Webdesign by <bedrijfsnaam>’ en een linkje naar de website van de webdesigner. De reden is logisch; hoe meer websites er naar een bepaalde website linken, des te hoger die laatstgenoemde website zal verschijnen in de zoekresultaten. Als een webdesigner met 100 klanten dus overal een linkje naar zijn persoonlijke site voorziet, dan wordt er dus vanuit 100 websites gelinkt naar zijn website waardoor die website hoger wordt weergegeven in de zoekresultaten. Handig meegenomen voor de webdesigner natuurlijk, maar als klant heb je er absoluut niets aan. Nochtans vinden veel webdesigners het enorm vanzelfsprekend om hun naam in de footer te vermelden, maar we vinden het toch ook niet vanzelfsprekend dat een bouwbedrijf een groot spandoek met zijn naam aan een opgeleverd huis bevestigt?

Als je heel tevreden bent over je webdesigner, kan je hem uiteraard steunen door dergelijke naamsvermelding toe te laten. In alle andere gevallen heb je het volledige recht om te vragen om de naamsvermelding weg te halen. Eventueel kan je de naamsvermelding ook laten staan in ruil voor een korting op de totaalprijs van je website. Sowieso moet een webdesigner het eerst vragen vooraleer hij zijn naam op je website zet, maar helaas maken veel webdesigners misbruik van de onwetendheid van klanten.

Er hangt toch ook geen spandoek met de naam van het bouwbedrijf aan je huis? Waarom staat de naam van je webdesigner dan onderaan op je website?

Je webdesigner legt niet uit waar je nu precies voor betaalt

Het maken van een website behelst vele taken, die afzonderlijk moeten worden aangerekend. Als je als klant een offerte krijgt voorgelegd met als beschrijving ‘website’ en enkel een totaalprijs, heb je geen enkel idee waarvoor je nu eigenlijk betaalt. Misschien betaal je wel 1500 EUR voor een sjabloonsite die maar 450 EUR waard is. Een goede offerte wordt onderbouwd met de verschillende taken (meetings met de klant, schetsen, technische uitwerking van het design, databases, coderen, hosting …). Idealiter krijg je zelfs een document waarin het project wordt afgebakend; wat zit er inbegrepen in de prijs en wat zit er niét inbegrepen in de prijs.

Je webdesigner schenkt geen aandacht aan marketing

Een goede website is één ding, maar een website die het ook goed doet op het wereldwijde web en resultaten boekt, is nog iets helemaal anders. Niet elke webdesigner hoeft een volwaardige marketeer te zijn, maar hij moet wel notie hebben van zaken zoals SEOsocial media marketing, content marketingen analytics. Ga je in zee met een webdesigner die geen aandacht schenkt aan bovenstaande zaken, dan gaat de website wellicht niet het door jou gewenste resultaat opleveren.

Je webdesigner heeft je geen contract laten ondertekenen

Goede afspraken maken goede vrienden. Vooraleer je ergens aan vast zit bij je webdesigner, zou deze je moeten vragen om een contract te ondertekenen waarin deze afspraken worden vastgelegd. Als je ooit een webdesigner ontmoet die werkt volgens het principe ‘Ik maak iets, jij betaalt en we zien wel, lekker chill.’, loop dan keihard weg. Let in het contract specifiek op volgende zaken:

  • Wat als je het project vervroegd wil stopzetten?
  • Hoe zorgt de webdesigner ervoor dat je inspraak hebt op de website zodat je het in goede banen kan leiden? Kan je tijdig feedback geven?
  • Waarvoor betaal je precies? Gaat het simpelweg om een sjabloontje of betaal je voor een volledig op maat gemaakte responsive website?
  • Als het een op maat gemaakte website betreft, wat krijg je dan na betaling? Krijg je het exclusieve en levenslange recht om het design te gebruiken of kan de webdesigner het design ook nog verkopen aan andere klanten?
  • Een goede website is nooit af, luidt het gezegde. Wie gaat je website onderhouden of heeft de webdesigner een systeem voorzien waarmee je zelf de website kan beheren?
  • Hoe lang bedraagt de garantie op de website (ga nooit akkoord met een webdesigner die geen garantie geeft. Heel veel fouten worden pas opgemerkt eens de website is opgeleverd en effectief door het grote publiek gebruikt wordt).
  • Zijn er revisies voor het design inbegrepen in de prijs? Bij Yeti Media werken we bijvoorbeeld met standaard 3 revisieronden. Dit betekent dat we je een design voorstellen en jij vervolgens mag houden/weglaten/aanpassen wat je maar wil. We herwerken het design op basis van je feedback en leggen het opnieuw aan je voor. Dit eindigt ronde 1 en ronde 2 kan (indien nodig) beginnen.

Als je ooit een webdesigner ontmoet die werkt volgens het principe ‘Ik maak iets, jij betaalt en we zien wel wat er onderweg gebeurt, lekker chill’, loop dan keihard weg.

???? Je website is traag

Je mag nog ‘s werelds mooiste website hebben, er zullen niet veel bezoekers zijn als je website er langer dan 7 seconden over doet om in te laden. Het is de taak van je webdesigner om je website te optimaliseren. Als je het hosten(online houden van de website) van je website eveneens hebt toevertrouwd aan je webdesigner, dan is er al helemaal geen reden om met een trage website opgescheept te zitten.

???? Je website is niet responsive

Met een ‘responsive’ website bedoelen we een website die meeschaalt naargelang het schermformaat waarop de website wordt bekijken. Als de website bezocht wordt op een smartphone, wordt de website dus anders weergegeven dan op een grote laptop. In deze moderne tijden zijn de websites die niet responsive zijn met uitsterven bedreigd (en terecht). Spaar liever wat langer zodat je je een goede responsive kan permitteren in plaats van minder te betalen voor een website die niet responsive is.

En verder nog iets?

Er zijn nog tal van zaken waar een onprofessionele webdesigner aan zondigt, maar helaas zijn veel zaken moeilijker te herkennen voor de modale klant. We denken aan:

  • De website is onveilig.
  • De website zondigt tegen alle principes van goed design (slecht kleurgebruik, onzorgvuldige positionering, overmatig gebruik van stockfoto’s, te veel tekst …).
  • De website is niet intuïtief in gebruik
  • Je webdesigner gebruikt voorbijgestreefde technologieën.

Laat een reactie achter