Waarom het gebrek aan een eenvoudige boodschap je klanten kost

Waarom het gebrek aan een eenvoudige boodschap je klanten kost

Waarom het gebrek aan een eenvoudige boodschap je klanten kost 2560 1707 Thibault

Maar al te vaak komt het voor dat een bedrijf met een inferieur product het toch beter doet op de markt dan een concurrent met een beter product. Hoe? Omdat het bedrijf met het inferieure product een betere communicator is dan het bedrijf met het superieure product. Mensen worden aangetrokken door eenvoudige boodschappen die ze kunnen begrijpen zonder te moeten nadenken. Door je boodschap te vereenvoudigen, loop je nooit meer klanten mis.

Een designer is geen verkoper

Zowat elk bedrijf heeft tegenwoordig een website. Het laten ontwerpen van die website heeft je als bedrijf wellicht heel wat geld gekost en dan is het ook vaak doodzonde om te zien hoe de website volledig zijn opzet mist. Je website mag nog zo mooi zijn, uiteindelijk zijn het de woorden op je website die bepalen hoeveel offertes of producten je zal verkopen via je website.

En dat is vaak waar het schoentje knelt. Een designer mag dan wel gespecialiseerd zijn in het maken van een prachtige en goed werkende website, maar een designer weet niet met welke woorden je potentiële klanten kan overtuigen om met jouw bedrijf in zee te gaan. Het resultaat is dat die websites gevuld worden met technisch vakjargon en ellenlange pagina’s over de geschiedenis van het bedrijf, maar nergens zijn er teksten te bespeuren die effectief interesse opwekken bij bezoekers. Integendeel, de voorziene teksten schrikken bezoekers enkel af. Te veel websites verwarren bezoekers. Potentiële klanten komen naar je website om te ontdekken of je wat voor hen kan betekenen, maar uiteindelijk worden ze teleurgesteld door ingewikkelde teksten waardoor ze uiteindelijk afhaken en kiezen voor iemand die het eenvoudiger kan voorstellen.

Om je bezoekers te kunnen prikkelen, dien je in te spelen op hun primitieve behoefte om te groeien in het leven. Dat kan je enkel aan de hand van een eenvoudig te begrijpen boodschap, want het moment waarop klanten zelf moeten uitzoeken wat je voor hen kan betekenen, ben je ze al verloren.

Een mooie website verkoopt niets. Het zijn de woorden op die website die een deal sluiten.

Wat doet jouw bedrijf?

“Wat doet jouw bedrijf?” Een eenvoudige vraag, maar o zo lastig te beantwoorden. Verkeerde antwoorden zijn alvast “van alles”, “het is ingewikkeld” en “het begon allemaal in 1970 toen mijn overovergrootvader…” Alle mensen hebben behoeften, en een van die behoeften is om te groeien in het leven. Of je nu verkoopt aan bedrijven of aan particulieren, beiden hebben ze de behoefte om te groeien. Als ambitieus merk, dien je deze vraag te kunnen beantwoorden met een antwoord dat eenvoudig te begrijpen is door iedereen en bovendien meteen duidelijk maakt dat jouw bedrijf kan helpen bij het groeiproces van je klant.

In plaats van “een computer”, verkoopt Apple een toestel om je mee uit te drukken. In plaats van “een auto”, verkoopt Tesla een high-tech milieubewuste wagen waarmee je deel bent van een futuristische revolutie. Wat verkoop jij?

Mensen zijn van nature aangetrokken tot zaken die eenvoudig te begrijpen zijn.

Eenvoud werkt

Mensen zijn van nature aangetrokken tot zaken die ze eenvoudig kunnen begrijpen. Dat is waarom er tijdens Apple Events niet al te veel tijd wordt verspild aan het aantal teraflops en DDR4-werkgeheugen in de nieuwe MacBook, maar ze wel uitgebreid de tijd nemen om te verklaren waarom hun betrouwbare hardware en innovatieve software je toelaat om grootse dingen te bouwen.

apple keynote event iphone tim cook

Het geheim om zowat elk persoon te overtuigen om met jouw bedrijf in zee te gaan? Een eenvoudige boodschap die door iedereen meteen begrepen kan worden. Die boodschap verwerk je vervolgens in eerste instantie op je website, maar ook in blogberichten, nieuwsbrieven en meer. Een van dé manieren om die verfijnde boodschap te maken, is door beroep te doen op storytelling. Waarom storytelling werkt, lees je in een latere blogpost.


Weet jij waarom je de beste bent, maar lukt het je niet om dit duidelijk te communiceren naar klanten toe? Bij Yeti Media specialiseren we ons erin om de visie van een merk om te vormen naar een glasheldere boodschap die klanten overtuigt om voor jouw merk te kiezen. We helpen je er graag bij!

Laat een reactie achter