In feite is er geen enkele reden om niet te updaten naar een nieuwe WordPress-versie, aangezien deze boordevol zitten met belangrijke verbeteringen op het vlak van performance en beveiliging. Uiteraard wil je echter weten wat je net hebt geïnstalleerd, dus in dit artikel zie je wat er nieuw is in WordPress 5.5.
Concreet belooft WordPress 5.5 verbeteringen op drie vlakken: snelheid, vindbaarheid en beveiliging. Daarnaast werd de tekstverwerker ook verbeterd. Wat houdt dat precies in?
Snelheid
Met WordPress 5.5 wordt lazy loading standaard geactiveerd zodat pagina’s sneller inladen. Dit gebeurt door enkel de afbeeldingen in te laden die de gebruiker effectief ziet. Afbeeldingen die ergens onderaan de pagina staan, worden dus pas ingeladen wanneer de bezoeker naar beneden scrolt.
Lazy loading wordt reeds op de meeste websites toegepast, maar dan via externe plugins (zoals Smush) of via ingebouwde functies van thema’s. Dankzij de nieuwe WordPress versie wordt lazy loading standaard toegepast op elke website, zodat elke website die WordPress gebruikt een stuk efficiënter werkt. Een goede zet voor het internet!
Vindbaarheid
Dankzij de toevoeging van een XML sitemap, worden WordPress websites beter opgenomen in de zoekmachines. Een sitemap is een verzameling van alle URLs op je website, zodat zoekmachines ze snel kunnen indexeren.
De sitemap is standaard zichtbaar via /wp-sitemap.xml. Wanneer je een externe plugin gebruikt voor SEO (zoals The SEO Framework of Yoast) is er een grote kans dat de standaard XML sitemap van WordPress wordt uitgeschakeld ten faveure van de (meer geavanceerde) XML sitemap van de SEO plugin.
Beveiliging
Hoe fijn betere SEO en een snellere website ook is, het belangrijkste is natuurlijk dat WordPress een veilig platform is en blijft. Een belangrijke maatregel om je website veilig te houden, is om regelmatig je plugins en thema’s te updaten. WordPress 5.5 komt met een mogelijkheid om dit standaard voor jou te doen, zodat je steeds de nieuwste versie gebruikt.
Standaard is het automatisch updaten van plugins en thema’s uitgeschakeld. Je zal dus naar je pluginoverzicht moeten gaan en daar per plugin de automatische updates inschakelen. Ook voor je thema’s kan je automatisch updaten instellen, maar dat kunnen we niet aanraden. Het updaten van een thema kan namelijk voor problemen zorgen (instellingen die overschreven worden, plugins die niet compatibel blijken te zijn, etc) dus het is vaak een beter idee om een thema update eerst vooraf uit te testen in een veilige omgeving (een zogenaamde ‘staging’ testomgeving). Ook plugin updates kunnen je site breken, dus ook daarbij is het vaak beter om ze manueel uit te voeren zodat je achteraf de website kan controleren op gebreken. Vergeet je echter altijd om de updates uit te voeren, dan is het activeren van de automatische updates absoluut een goed idee.
Updaten via zip-bestanden
Wanneer je een thema wil updaten, moet dat nogal vaak door via een FTP-verbinding de bestanden te overschrijven. Met de nieuwe update hoeft dat echter (eindelijk) niet meer, want nu kan je simpelweg ZIP-bestanden uploaden van een plugin of thema om de plugin of het thema te updaten.
Een betere block editor
De tekstverwerker van WordPress heeft een algemene design-update gekregen en introduceert block patterns waarmee je makkelijker lay-outs kan toevoegen aan je pagina. Een ideale manier om je pagina’s en berichten te laten onderscheiden van de standaard WordPress-pagina’s.
Er worden ook extra functionaliteiten toegevoegd om makkelijk afbeeldingen bij te snijden of in te zoomen op bepaalde afbeeldingen. Het bespaart je weer een tripje naar je fotobewerker!
Ook werd er een nieuwe block directory toegevoegd. Wanneer je een bepaald specifiek blok wil (zoals een slider), dan kan je via het blokkenscherm meteen dat block gaan installeren.

Zoals je ziet zijn er dus genoeg redenen om WordPress 5.5 meteen te installeren, veel plezier ermee!
Laat een reactie achter