Wat Yeti Media leert van Tesla, Dropbox en Apple

Wat Yeti Media leert van Tesla, Dropbox en Apple

Wat Yeti Media leert van Tesla, Dropbox en Apple 2560 1440 Thibault

Iedereen heeft inspiraties. Niet alleen personen, maar ook bedrijven hebben hun inspiraties. Concreet gaat het dan om andere bedrijven waar je naar opkijkt omdat hun aanpak volledig strookt met jou eigen levensvisie of omdat hun merk gewoon zo onweerstaanbaar is. Yeti Media kijkt op naar heel wat bedrijven, maar drie steken er met kop en schouders bovenuit. Ontdek waarom Tesla, Dropbox en Apple belangrijke inspiratiebronnen zijn voor Yeti Media.

Tesla, Dropbox en Apple. Namen die je niet vaak in dezelfde zin ziet staan, want allen doen ze totaal iets anders. Toch hebben ze enkele gemeenschappelijke kenmerken, en het is net vanuit die oogmerken dat deze drie merken een grote inspiratie vormen voor Yeti Media.

Reden 1: Van abstract concept naar simplisme

Smartphones. Cloud storage. Elektrische wagens. Drie concepten die zo abstract zijn, dat ze meer mensen afschrikken dan warm maken. Toch zijn er drie namen die erin zijn geslaagd om deze abstracte concepten om te vormen naar een eindproduct dat zo eenvoudig en intuïtief is dat iedereen ermee aan de slag wil gaan. Maak kennis met de iPhone, Dropbox Cloud en de Tesla Model S.

Geen enkele van deze merken heeft deze concepten uitgevonden, maar hoe vaak zal je ‘Tesla’ als antwoord krijgen wanneer je de vraag stelt wie ‘elektrisch rijden’ heeft uitgevonden. Net zoals Dropbox wordt gezien als de uitvinder van cloud storage en Apple voor velen de uitvinder van de smartphone is. De levensles hier is vooral dat iets verfijnen belangrijker kan zijn dan iets uitvinden. Innovatie betekent niet noodzakelijk dat je iets uitvindt, het kan evengoed betekenen dat je een bestaande technologie verfijnt om de betekenis ervan te veranderen.

Innovatie betekent niet noodzakelijk dat je iets uitvindt, het betekent dat je een bestaande technologie verfijnt om de betekenis ervan te veranderen.

dropbox
Wie is de uitvinder van cloud storage? Dropbox niet, maar de uitwerking van een idee is nu eenmaal belangrijker dan het idee zelf.

Reden 2: De kracht van het ecosysteem

Apple, Dropbox en Tesla willen alleen een belangrijke rol spelen in het leven van hun consumenten. Ze weten als de beste dat je dat doet door een onweerstaanbaar ecosysteem te bouwen. Er zijn meer dan genoeg mensen die een iPhone verkiezen boven een Android-telefoon enkel en alleen omdat de integratie met hun MacBook dan beter verloopt. Wie een Tesla heeft, installeert maar al te graag zonnepanelen van het merk op zijn of haar huis. Designers zweren bij Dropbox, want het bedrijf rolt steeds tools uit die het leven van designers en andere creatievelingen makkelijker maken.

Bij het maken van een ecosysteem is het bovendien belangrijk om te beseffen dat de onderdelen van het ecosysteem elkaar moeten versterken, maar niet afhankelijk mogen zijn van elkaar. Als de iPhone plots ophoudt met te bestaan, vormt dat geen bedreiging voor de MacBook, iPad of andere producten van Apple. Als Dropbox (weer) een van zijn nieuwe services schrapt, blijven de andere services gewoon draaien alsof er niets gebeurd is. Bewijs aan je gebruikers dat je hun loyaliteit waard bent en ze zullen je ecosysteem maar al te graag toelaten in hun leven.

Een sterk ecosysteem is vrij van afhankelijkheden. Het bestaat uit losse onderdelen die elkaar ondersteunen, maar niet afhankelijk zijn van elkaar.

tesla zonnepanelen
De wagens en zonnepanelen van Tesla gaan hand in hand, maar ze zijn niet afhankelijk van elkaar.

Reden 3: Kwaliteit kost tijd

Als er iets is waar we deze merken mee associëren, dan is het wel kwaliteit. Apple, Dropbox en Tesla lanceren niet elke maand een nieuw product, in tegenstelling tot pakweg Nokia. In plaats daarvan nemen ze hun tijd (en focus) om een product van topkwaliteit te ontwikkelen waar de wereld – letterlijk – op zit te wachten. Laat je niet vangen door de voortdurende druk om producten of services op de markt te brengen. Neem je tijd om een resultaat uit te werken dat kwaliteit ademt. Enkel op die manier kan je een merk uitbouwen dat zich onderscheidt met zijn kwalitatieve producten of diensten.

apple macbook
Apple lanceert geen producten aan de lopende band. Ze nemen hun tijd om een product te ontwikkelen waar de hele wereld op zit te wachten.

Het leven is niets zonder inspiratie. Laat je inspireren door merken die stroken met jouw eigen levensvisie en wie weet wordt jouw merk binnenkort wel een inspiratie voor anderen.

Laat een reactie achter