Wanneer je een eigen website wil, wil je natuurlijk weten aan welke kosten je je mag verwachten. Ongetwijfeld heb je gerekend op de kosten voor de ontwikkeling van de website, maar heb je ook gedacht aan terugkerende kosten achteraf?
We willen je natuurlijk niet demotiveren om een eigen website te runnen – het is een van de belangrijkste stappen die je kan zetten met je bedrijf! – maar het is uiteraard belangrijk om vooraf te weten waar je je aan kan verwachten. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Daarom is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de kosten voor de ontwikkeling van de website, maar ook de kosten die je na de oplevering nog hebt aan je website. Hieronder vind je enkele zaken om rekening mee te houden.
Domeinnamen
De goedkoopste kost is ongetwijfeld de domeinnaam. Hoeveel een domeinnaam kost, hangt grotendeels af van het zogenaamde Top Level Domain: het deel dat na het laatste punt komt (.be, .nl, .com). Voor een .be-domeinnaam betaal je tussen de 5 en 15 euro per jaar, afhankelijk waar je deze registreert. Een domeinnaam wordt altijd voor een jaar geregistreerd en wordt in de meeste gevallen automatisch verlengd. Het is dus belangrijk om je domeinnaam op tijd op te zeggen, want er kan nooit een terugbetaling voor gebeuren.
In de praktijk heb je meestal 1 primaire domeinnaam. Onze domeinnaam is bijvoorbeeld yeti.media. Maar, dat is niet onze enige domeinnaam. We hebben ook tal van andere domeinnamen zoals yetimedia.be en yeticomputers.be (de vorige naam van Yeti Media). Houd er dus rekening mee dat al deze domeinnamen jaarlijks verlengd zullen moeten worden.
Een domeinnaam wordt altijd voor een jaar verlengd. Zet hem op tijd stop!
Webhosting
Met enkel een domeinnaam ben je niet veel. Een domeinnaam moet namelijk verwijzen naar een bepaalde server, waar je dan je website op installeert. Die server huur je bij een webhost, die een dergelijke oplossing verkoopt in de vorm van een webhosting pakket. Bij zo’n pakket krijg je dan bijvoorbeeld 50GB opslag, onbeperkt dataverkeer, 50 mailboxen van 1GB per mailbox, verschillende databases, etc.
Voor een website die weinig bezoekers trekt (zoals de website van een kleine onderneming) kan je prima uit de voeten met een goedkoop shared hosting pakket dat je niet veel meer kost dan 50 euro per jaar. Heb je een drukbezochte website (zoals een nieuwssite), dan zal je wellicht een krachtigere server nodig hebben. Dan kunnen de kosten aardig oplopen. Een populaire nieuwssite betaalt al snel honderden tot duizenden euro’s aan webhosting per maand.

Thema en plugin updates (WordPress)
Elke WordPress-installatie maakt gebruik van een thema en plugins. Je kan gerust gebruikmaken van een gratis thema en gratis plugins, maar wanneer je het professioneel wil aanpakken zal je al snel uitkomen bij betaalde oplossingen. Een thema aankopen kost doorgaans zo’n 50 euro, maar belangrijk om te weten is dat je hierbij slechts 6 maanden updates krijgt (in de meeste gevallen). Nochtans is het belangrijk om steeds de laatste nieuwe versie van je thema te draaien, want de kans bestaat dat de ontwikkelaar ondertussen belangrijke beveiligingslekken heeft gedicht. Houd er dus rekening mee dat je regelmatig de support van je thema zal moeten verlengen (hiervoor mag je rekenen op 30-40 euro) zodat je terug 6 maanden lang steeds de nieuwste updates kan installeren.
Hetzelfde geldt voor betaalde plugins. Ook die worden steeds bijgewerkt door de ontwikkelaars en om je website veilig en stabiel te houden is het dan ook belangrijk om deze updates te installeren. De meeste plugins hanteren een jaarabonnement, waarbij je een jaar lang de nieuwste updates kan installeren. Als je veel betaalde plugins gebruikt, kan het dus al aardig wat kosten om ze allemaal up-to-date te houden.
Heb je veel betaalde plugins, dan kan het aardig wat kosten om ze allemaal up-to-date te houden.
Algemeen onderhoud en uitbreidingen
Naarmate de tijd vordert zal je wellicht je website willen bijwerken of uitbreiden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je met je onderneming een nieuw product of nieuwe dienst aanbiedt en deze in de kijker wil zetten. In dit geval zal de website dus moeten worden aangepast/uitgebreid en dit kost nu eenmaal tijd en dus geld.
Ook wanneer je geen uitbreidingen doorvoert, is het realistisch dat er af en toe een probleempje opduikt dat moet worden opgelost. Bij WordPress-websites gaat het dan meestal om een plugin die niet meer compatibel is of een nieuwe technologie die ervoor zorgt dat je website niet meer goed werkt. WordPress komt ook regelmatig zelf met nieuwe updates voor het CMS, dus het is ook belangrijk om die updates uit te voeren. Aangezien dit grote updates zijn, kan er echter altijd wat breken.
Vraag ernaar!
Kortom: hoeveel je website achteraf zal kosten is volledig afhankelijk van jouw webhosting pakket, het aantal domeinnamen dat je hebt, het thema dat je hebt gekozen, eventuele betaalde plugins, etc. Informeer dus zeker bij je webdesigner om een concrete schatting te krijgen!
Laat een reactie achter