WordPress kennen we uiteraard als de software die meer dan een derde van het web aanstuurt, maar wist je dat ontwikkelaar Automattic – het bedrijf achter WordPress – volledig remote werkt over de hele wereld? Hun geheim: P2.
De tijd van tientallen mailtjes sturen naar je collega’s is gelukkig voorbij. Steeds vaker grijpen mensen naar alternatieven zoals Slack of Microsoft Teams, maar door de gigantische hoeveelheid die daar passeert is het heel makkelijk om een belangrijke update uit het oog te verliezen. Bovendien is het vrij lastig om op een later moment dergelijke updates terug te vinden. Slack is handig voor brainstorms, maar niet voor algemene aankondigingen aangezien die al snel worden ondergesneeuwd door tientallen andere berichten. Hanteer daarom deze algemene vuistregel: als iets écht door iedereen gezien moet worden, zet het dan niet in Slack. Een mail naar je team is dan een betere keuze, maar een centraal overzicht ontbreekt.
Als iets echt door iedereen gezien moet worden, zet het dan niet in Slack.
Dat is ook het probleem waar Automattic – het bedrijf achter WordPress – tegenaan liep. Het team werkt volledig vanop afstand en ze hebben zelfs geen kantoor. Er is dus ook geen fysiek prikbord op kantoor waar je aankondigingen en updates kan delen over het bedrijf of over lopende projecten. Daarom ontwikkelden ze P2, een tool die eigenlijk de vervanging is van dat prikbord.
Wat is P2
WordPress P2 is volledig gebouwd op de krachtige software van WordPress en dat merk je meteen. De blog-ervaring staat voorop. Op de homepage kan je simpelweg een bericht typen en publiceren, waardoor alle leden van jouw P2 meteen een mail krijgen over de nieuwe update. Een overzicht van alle updates vinden ze terug op het centrale scherm van de P2.
Zoals het een blog betaamt, kunnen gebruikers ook posts liken en reacties plaatsen. Leden kunnen dus meteen extra verduidelijking vragen bij de berichten die je deelt.
Gratis beta
P2 verkeert momenteel in een open beta, wat betekent dat iedereen gratis aan de slag kan met de tool. Er missen nog enkele features en er zijn nog wat bugs, maar toch zijn er alvast enkele indrukwekkende functionaliteiten aanwezig. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om te gaan cross-posten. Zo kan je een bepaalde update delen in meerdere P2’s.
Er zitten nog wat interessante functionaliteiten in de pijplijn, zoals de mogelijkheid om P2 te installeren op een eigen server in plaats van wordpress.com te gebruiken. Dit betekent dat je meteen toegang krijgt tot alle functionaliteiten en de opslagruimte zo groot maakt als je zelf wilt. Je kan natuurlijk ook je P2 bij WordPress.com laten staan. Dit neemt alle achterliggende taken voor jou uit handen, zoals updates of onderhoudstaken. Alle security en performance wordt ook voor jou geregeld.
Aan de slag met P2
Starten met P2 kan letterlijk in enkele klikken. Surf naar de registratiepagina, geef je team een naam, kies een domeinnaam en je bent zo goed als klaar! Je P2 krijgt dus een WordPress.com adres, zoals yetimedia.wordpress.com. Standaard is elke P2 privaat, wat inhoudt dat je een lid moet zijn om de inhoud te zien. In de meeste gevallen zal dit wenselijk zijn zodat je het systeem kan gebruiken voor interne communicatie, maar je kan er ook voor kiezen om de site publiek te maken. Zo kan je hem bijvoorbeeld gebruiken als PR nieuwsruimte of gewoon als simpele blog.

Vervolgens kan je aan de slag met het delen van updates. Dit kan helemaal via de website zelf, dus je moet niet naar de WordPress backend navigeren (al kan je dat ook wel gebruiken). Naast het delen van updates (posts) kan je ook pagina’s aanmaken (al heten ze hier ‘Documenten’). Een pagina is dus tijdloos, terwijl een post altijd een datum heeft. Een ander verschil is dat mensen kunnen reageren op posts, maar niet op pagina’s. Alle pagina’s worden ook getoond in het menu van de P2, zodat mensen ze eenvoudig kunnen terugvinden. Een pagina is bijvoorbeeld ideaal wanneer je een pagina wil met uitleg over de bedrijfscultuur, een bepaald bedrijfsproces, algemene achtergrondinformatie over het bedrijf, etc.
Over het algemeen kan je dus stellen dat een post iets is dat je eenmaal publiceert en dan niet meer aanraakt. Het is een update die je uitstuurt naar je teamleden, het equivalent van een post-it op de koelkast. Misschien verbeter je achteraf nog een typefoutje, maar daar blijft het bij. Een document is iets dat af en toe wordt bijgewerkt of iets dat helemaal tijdloos is, zoals een lijst met vereist leesmateriaal voor nieuwe medewerkers. Of een gids die uitlegt hoe medewerkers P2 moeten gebruiken.
Wie vertrouwd is met WordPress, zal snel uit de voeten kunnen met P2. De editor is namelijk identiek aan de reguliere Gutenberg editor. Dat betekent dat je met blokken heel snel de gewenste lay-out kan krijgen.

Get P2’ing!
Ik ben ervan overtuigd dat WordPress P2 een immense meerwaarde is voor teams. Te vaak vertrouwen teams op Slack, maar er worden daar zo ontzettend veel berichten gedeeld dat het overzicht al snel ver te zoeken is. P2 biedt een houvast voor alle medewerkers van jouw team. Een centrale plaats waar ze terecht kunnen voor het laatste nieuws over het bedrijf en waar ze handige gidsen, lijsten en meer kunnen vinden. Zelfs freelancers kunnen aan de slag met de dienst, om bijvoorbeeld een ondernemersdagboek te maken. Wedden dat je meteen beter gaat slapen dankzij het betere overzicht?
Laat een reactie achter