Verhoog de beveiliging van je WordPress-site door plugins en thema’s automatisch te updaten

Verhoog de beveiliging van je WordPress-site door plugins en thema’s automatisch te updaten

Verhoog de beveiliging van je WordPress-site door plugins en thema’s automatisch te updaten 2560 1707 Thibault

Een verouderde versie van een plugin of thema (of van WordPress zelf) is een van de voornaamste oorzaken van een hack. Vergeet jij altijd om plugin updates uit te voeren, dan is er goed nieuws: sinds WordPress 5.5 kan het automatisch!

Bij elke nieuwe WordPress-versie, voert ontwikkelaar Automattic verbeteringen uit om WordPress veilig te houden. Het is dan ook een schande dat het zo lang heeft geduurd voordat er automatische plugin updates werden uitgerold voor WordPress. Sinds versie 5.5 kan je echter automatische updates inschakelen voor plugins en thema’s. In dit artikel leer je hoe je ermee aan de slag gaat.

Plugins automatisch updaten

Meld je aan op het WordPress dashboard en navigeer naar het plugin-gedeelte. Per plugin zie je rechts Auto-updates inschakelen. Klik hierop om, wel, de automatische updates in te schakelen. Op diezelfde manier kan je de automatische updates ook uitschakelen. Zoals je ziet, moet je het wel voor elke plugin manueel inschakelen. Er is dus geen instelling waarmee je automatische updates voor alle plugins inschakelt.

wordpress plugin automatische updates

Thema’s automatisch updaten

Net zoals plugins, moeten ook thema’s regelmatig worden bijgewerkt. Het komt regelmatig voor dat een ontwikkelaar een kwetsbaarheid ziet in zijn thema, waardoor alle websites die dat thema gebruiken, ook kwetsbaar zijn. In dat geval wordt er een update uitgerold die het beveiligingslek dicht. Wanneer je deze update niet installeert, is de kans op een hack een stuk groter.

Ga hiervoor opnieuw naar de back-end, klik op Thema’s en klik vervolgens op het thema waarvoor je de automatische updates wil inschakelen. Kies nu voor Automatische updates inschakelen. Op dezelfde manier kan je de automatische updates ook weer uitschakelen.

wordpress thema automatisch updaten

Waarom zou je het niét gebruiken?

Hoe handig het automatisch updaten van plugins en thema’s ook is, er zijn ook redenen om het niet te gebruiken. Elke update van een plugin of thema, kan namelijk je website breken. In de praktijk gebeurt het zelfs vrij regelmatig dat een bepaalde update ervoor kan zorgen dat bepaalde zaken op je website niet meer goed werken of dat je website zelfs volledig offline gaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een nieuwe update van een plugin conflicteert met een andere plugin op je website.

Controleer regelmatig of je website over de laatste nieuwe updates beschikt, maar houd er rekening mee dat sommige updates je website kunnen breken.

Betreft het een kritieke website (zoals een grote nieuwssite), dan is het ongetwijfeld een beter idee om updates enkel uit te voeren wanneer je zelf stand-by bent om eventuele problemen op te vangen. Idealiter voer je de updates eerst uit op een staging server (een server die een kloon van jouw website bevat) om te kijken of de updates voor conflicten zorgen.

Laat een reactie achter