Veranderen van domeinnaam is soms nodig, bijvoorbeeld omdat je bedrijf een nieuwe naam heeft. In dat geval wil je natuurlijk niet dat al jouw SEO-inspanningen (en investeringen) van de afgelopen jaren zomaar verloren gaan.
In de loop der jaren heeft je domeinnaam een zeker autoriteit opgebouwd. Je zorgvuldig geschreven artikels werden volop gedeeld door gebruikers, anders websites linkten naar jouw site en je stond altijd bovenaan in Google. Op een gegeven moment dringt er zich echter een wijziging op waardoor je genoopt wordt om te veranderen van domeinnaam. Dat gaat echter niet zonder risico, want door over te schakelen naar een nieuw domein kan je al jouw SEO-inspanning van het vorige domein tenietdoen.
Van yetimedia.be naar yeti.media
Bij Yeti Media stonden we voor een soortgelijke uitdaging wanneer we onze domeinnaam yetimedia.be wilden aanpassen naar yeti.media (zoals je ziet in je browser, is dit ondertussen het geval). Een kleine wijziging (op het eerst zicht zie je amper een verschil), maar toch moesten we heel zorgvuldig met deze omzetting omgaan om alles volgens Google’s boekje te doen.

Gebruik 301 redirects
Het spreekt voor zich dat je niet zomaar de domeinnaam kan wijzigen en de oude domeinnaam kan laten rotten. Die oude domeinnaam wordt namelijk nog steeds gebruikt op heel wat plaatsen (zoals in mails die je hebt verstuurd naar klanten, berichten op sociale media, andere sites die hebben gelinkt naar jouw domein, etc). Je zal er dus voor moeten zorgen dat de oude URL’s worden doorgestuurd naar de nieuwe domeinnaam. Ter illustratie: je mag gerust naar volgende link surfen: https://yetimedia.be/wat-is-er-nieuw-in-wordpress-5-5/
Je zal zien dat je automatisch wordt doorgestuurd naar de corresponderende pagina op het nieuwe domein. Dat hebben we gedaan via een redirect. Bij het opstellen van zo’n redirect is het heel belangrijk dat je een 301 redirect gebruikt, aangezien dit duidelijk maakt dat het om een permanente redirect gaat.
Controleer dus zorgvuldig of alle redirects werken. Je wil niet met tal van gebroken links zitten na het omzetten van je domeinnaam. Bonustip: blijf jouw oude domeinnaam ook effectief verlengen. Je wil niet dat je concurrent (of erger: een malafide partij) jouw oude domeinnaam koopt en deze laat doorlinken naar een site die jou imagoschade kan opleveren.
Aanmelden voor Google Search Console
Wanneer je verhuist, geef je dit door aan de postbode, zodat jouw post bij de correcte woning wordt geleverd. Wanneer je dit niet zou melden zou de postbode er vroeg of laat wel achterkomen dat je bent verhuisd, maar het is een stuk efficiënter om het meteen te melden. Zo werkt het ook bij Google. Je dient Google te vertellen dat je bent gewijzigd van domeinnaam. Dit proces kan je opstarten via Google Search Console.
Google Search Console is een enorm interessante tool die je niet alleen inzichten geeft in de manier waarop bezoekers jouw website vinden, maar je ook toelaat om de manier waarop jouw site wordt getoond in Google te beïnvloeden. Met andere woorden: je kan Google een handje helpen. Alvorens je een adreswijziging kan aangeven, zal je echter eerst jouw oude (huidige) domein moeten toevoegen en verifiëren. Dit doe je door naar Google Search Console te gaan en linksboven in de dropdown te kiezen voor Property toevoegen. Vul vervolgens jouw domeinnaam in bij Domein en volg de vervolgstappen.

De redirect uitvoeren
Wanneer de property werd toegevoegd en geverifieerd (dit kan even duren) kan je beginnen met de technische taakjes om de nieuwe domeinnaam in gebruik te nemen. Je zal dus het A-record van jouw nieuwe domein moeten laten verwijzen naar jouw server en – indien het een WordPress installatie betreft – zal je ook de site url moeten bijwerken en een search and replace uitvoeren op de database (dit kan via een plugin). Vergeet ook niet om een SSL-certificaat te voorzien voor het nieuwe domein. In dit artikel gaan we niet in op hoe je die technische zaken precies uitvoert, maar bij vragen kan je ons natuurlijk altijd een bericht sturen.
Vergeet ook niet om je 301 redirects correct aan te maken!
Een adreswijziging doorgeven
Wanneer je de domeinnaam hebt omgezet, kan je bij Google Search Console de adreswijziging registreren. Maar, alvorens je dit doet zal je ook het nieuwe domein moeten registreren als een property. Hanteer hiervoor de stappen die hierboven staan uitgeschreven.
Wanneer het nieuwe domein ook werd toegevoegd en geverifieerd, open je de property van het oude domein. Links kies je voor Instellingen en vervolgens kies je voor Adreswijziging.

Er opent zich nu een venster waar je het proces kan opstarten.

Stap 1 herinnert je eraan dat alles technisch in orde moet zijn. Straks zal er een automatische check gebeuren die controleert of de technische kant van zaken goed geregeld is. Bij stap 2 selecteer je de nieuwe domeinnaam en je klikt op Valideren en updaten. Google zal nu de validatie starten en zal je aangeven of deze al dan niet geslaagd is. Bij een geslaagde validatie, klik je op Verplaatsing bevestigen.

Gefeliciteerd, Google zal nu begrijpen dat je bent veranderd van domein en dat je jouw nieuwe domeinnaam wil laten ranken in plaats van de oude. In Google Search Console zal bij jouw oude property nu worden weergegeven dat “dit domein momenteel wordt verplaatst”. Deze melding zal gedurende 6 maanden te zien zijn, want pas na 180 dagen bestempelt Google de verhuis als afgerond.
Nieuwe sitemaps indienen
Het is een goed idee om meteen een nieuwe sitemap op te maken van jouw nieuwe domein en deze dan ook in te dienen bij Google. Doe dit door jouw nieuwe property te selecteren via de keuzelijst linksboven en klik vervolgens links op Sitemaps. Bij Een nieuwe sitemap toevoegen vul je de link naar je sitemap in en je verzendt deze. Houd de komende dagen in de gaten of het aantal “gevonden URL’s” stijgt. Zo weet je namelijk dat de sitemap goed werkt. Door op de sitemap te klikken, kan je ook zien of er fouten werden gevonden in de sitemap.

Zelfs ondanks bovenstaande richtlijnen, zal je ongetwijfeld een (tijdelijke) dip merken in SEO-resultaten. Geef de moed echter niet op, want binnenkort kom je sterker dan ooit terug in de zoekresultaten!
Laat een reactie achter