Hoe WordPress omgaat met grote afbeeldingen, is altijd al een punt van kritiek geweest. Sinds WordPress 5.3 pakt het CMS het een stuk beter aan, want (te) grote afbeeldingen worden automatisch herschaald, zonder dat het originele bestand verloren gaat. Hoe gaat dat in zijn werk?
Beheer je je WordPress-site als een goede huisvader, dan ben je vast heel kieskeurig op het soort afbeeldingen dat je uploadt. Wellicht herschaal je de afbeeldingen vooraf, zodat je afbeeldingen niet te groot zijn. Misschien comprimeer je de afbeeldingen alvast, zodat het bestand zo klein mogelijk wordt.
Dat vraagt echter behoorlijk wat werk, en in veel gevallen ben je niet de enige gebruiker op je website. Jij gaat dan wel verstandig om met het uploaden van bestanden, maar is je collega daar ook zo voorzichtig mee? Of wat wanneer je een website oplevert aan een klant. Je kan de klant wel wat ‘best practices’ meegeven, maar of deze ook in de praktijk worden uitgevoerd is dan nog maar de vraag…
Er is echter goed nieuws, want WordPress 5.3 brengt eindelijk een oplossing. Kort door de bocht: het maakt niet meer uit hoe groot de afbeelding is die je uploadt. WordPress gaat er achter de schermen namelijk een stuk beter mee om.

Automatische herschaling
Wanneer je een foto uploadt van 8000 pixels breed op je website, wil je niet dat deze uiteindelijk ergens bij een bericht of pagina gebruikt wordt. Al die onnodige pixels zorgen er namelijk voor dat je site aanzienlijk trager inlaadt en dat je onnodig veel bandbreedte verbruikt van je server en van je bezoeker.
Velen gebruikten de plugin Imsanity om te grote afbeeldingen automatisch te herschalen naar een gangbaarder formaat. Die plugin is sinds WordPress 5.3 overbodig (innige deelneming aan de ontwikkelaar) want die functionaliteit zit nu ingebakken in het CMS.
Sinds WordPress 5.3 herschaalt het CMS automatisch grote beelden naar een beeld van maximaal 2560 pixels groot.
Wat gebeurt er sinds WordPress 5.3 wanneer je een te grote foto uploadt? Het originele bestand blijft behouden, maar WordPress maakt automatisch een big size image aan. Standaard heeft deze een maximale grootte van 2560 pixels. Deze ‘big’ afbeelding is dan ook de grootste afbeelding die gebruikt zal worden op je website. Kortom, er wordt nooit een afbeelding gebruikt die groter is dan 2560 pixels. Wil je deze instelling overschrijven, dan kan dat via een toevoeging aan functions.php of via een plugin.
Wat met beeldoptimalisatie
Dat grote afbeeldingen automatisch worden herschaald, betekent echter niet dat je geen plugin meer nodig hebt om afbeeldingen te optimaliseren. Een te grote afbeelding herschalen zal ongetwijfeld een gunstig effect hebben op de grootte van het bestand, maar WordPress voert nog steeds geen automatische compressie uit op afbeeldingen. Daarvoor heb je dus nog steeds een afzonderlijke plugin voor nodig zoals EWWW Image Optimizer of Smush. Zelf zijn we een tevreden gebruiker van de betalende service Imagify.
WordPress die automatisch te grote afbeeldingen herschaalt is dus een belangrijke stap in de goede richting, maar vergeet niet dat een goede compressie voor je beelden nog steeds onontbeerlijk is.

Laat een reactie achter